„În timpul războiului rece, Moscova a sprijinit stânga latino-americană crezând naiv că comunismul avea viitor. În prezent, Kremlinul este mai cinic și susține stânga latino-americană pentru că știe că aceasta va eșua. Confruntarea dramatică din Venezuela – unde dictatorul Nicolas Maduro se agață de putere cu sprijinul Rusiei, iar Occidentul îl declară pe liderul opoziției Juan Guaido președinte legitim  – este prima criză majoră a acestei noi ere a concurenței marilor puteri”, scrie Wall Street Journal.

„De ce Rusia îl susține pe Maduro? Din cauza importanței regiunii pentru piețele energetice globale. Din punctul rusesc de vedere, Maduro și regimul său socialist dezastruos sunt un cadou care continuă să aducă beneficii. Venezuela are mai multe rezerve de petrol decât Arabia Saudită, dar în decembrie a produs doar 1,15 milioane de barili pe zi – doar o treime din producția de vârf a țării, care continuă să scadă. Această scădere este norocoasă pentru Rusia. Ea reduce oferta globală de țiței și menține prețuri mai ridicate la energie, de care depinde regimul lui Vladimir Putin”, crede autorul publicației.

În plus, Moscova speră că deteriorarea situației sociale și politice din Venezuela va provoca o criză regională, care va absorbi toată atenția și energia SUA, reducând apetitul său de a participa la afacerile lumii în puncte mai îndepărtate.

De fapt, energia face ca America Latină să fie atât de importantă pentru Rusia astăzi. Creșterea constantă a producției americane și canadiene a subminat capacitatea Rusiei și a OPEC de a influența prețurile. Argentina începe sa valorifice rezervele vaste de șisturi. Mexicul, importator net de gaze, ar putea deveni exportator. Brazilia, care în 2016 a depasit Venezuela, devenind cel mai mare producător de petrol din America Latină, abia începe să-și exploateze depozitele mari de petrol. Adăugati aici industria petrolieră modernizata a Venezuelei și viitorul Rusiei și OPEC devine sumbru.

„Populiștii autoritari cu anturaj corupt, și un sistem economic eșuat: aceasta este viziunea Moscovei pentru viitorul Americii Latine. Și cu cât mai multe dureri de cap pentru Statele Unite, cu atât mai bine”, crede autorul.

În Georgia, estul Ucrianei și în Siria, Putin s-a confruntat cu Occidentul în curtea din spate a Rusiei.Răspunsul slab și fragmentat al Statelor Unite l-a încurajat, iar politica sa venezueliană provoacă Statele Unite în „vecinatate”.

Supraviețuirea regimului Maduro, în ciuda unchiului Sam, nu este singurul rezultat bun din punctul de vedere al lui Putin. Intereselor Rusiei raspunde si o Venezuela cuprinsa de haos și sfâșiate de conflict civil, în care producția de petrol continuă să scadă, criminalitatea sa creasca, refugiații să fugă în țările vecine, iar Statele Unite –  să fie implicate într-o campanie de intervenție costisitoare și controversată, conchide publicatia.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to WSJ: Putin este interesat de falimentul Venezuelei, iar Maduro este omul său din Caracas

  1. bogdan spune:

    va merge si maduru la gunoi ca si toti ceilalti diktatori dementi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top