PutinMulți americani fac apel la guvernul lor pentru o mai mare cooperare cu Rusia în lupta împotriva „Statului islamic”, scrie Washington Times. Ei spun că teroriștii sunt inamicul comun cu care trebuie luptat împreună. Cu toate acestea,  Washington și Moscova au moduri diferite de a vedea inamicul comun, spune Herman Pirchner, șeful American Foreign Policy Council.

De aceea, înainte de a coopera cu Rusia, viitoarea administrație a SUA va trebui să determine în ce domenii și în ce măsură interesele naționale ale Rusiei și Statelor Unite sunt diferite. Potrivit Washington Times, sunt cel puțin două mari diferențe.

În primul rând, autorul consideră că Iranul, în ciuda recentului acord cu privire la programul său nuclear, rămâne un „inamic” al Statelor Unite ale Americii. Timp de decenii, guvernul Statelor Unite a considerat Teheranul complicele tuturor teroriștilor. Astăzi, Iranul este în plină expansiune de influența în Siria, Irak și alte regiuni din Orientul Mijlociu, și toate acestea nu au loc fără ajutorul Rusiei, sustine politologul.

Rusia a fost cea care a susținut Teheranul livrându-i arme avansate, a construit o centrală electrică în Bushehr si i-a acordat sprijin în cadrul formatelor multinaționale, cum ar fi ONU. Există și o cooperare militară tot mai mare între cele două țări faptcare, de exemplu, poate fi văzute și în modul în care Rusia a obtinut (dar intre timp a pierdut) acces la baza aeriană iraniană pentru a ataca Siria.

În al doilea rând, Rusia lui Putin are un caracter imperialist și expansionist. Cu excepția Chinei, toate țările vecine Rusiei experimentează frica de tot felul, crede analistul. În același timp, Kremlinul spune că acționează fiind îngrijorat de propria securitate, simțindu-se amenințat de NATO. Cu toate acestea, înainte de conflictul din Ucraina, NATO se află într-un stadiu de degradare în Europa. Prin urmare, spune el, „mai corect ar fi să spunem că amenințarea pe care Rusia o resimte din Occident nu este NATO, ci mai degrabă exemplul de libertate politică din țările vecine, și anume Ucraina, Georgia și țările baltice – unde progresul economic vorbește în defavoarea Rusiei”. Herman Pirchner

Cetățenii ruși în cele din urmă „vor afla cum să trăiesc vecinii lor”, de aceea acest lucru reprezintă un pericol pentru „dictatura cleptocratica a președintelui Putin, care se bazează pe capacitatea de a desfășura propaganda în rândul propriilor cetățeni”. Potrivit lui Herman Pirchner, această amenințare ar fi redusă în cazul în care Ucraina ar fi intrat sub controlul Rusiei sau ar deveni un stat paria. Cu toate acestea, Rusia a fost oprita din înaintarea sa în estul Ucrainei de sanctiuni, iar de atunci ea încearcă să distrugă unitatea Occidentului cu privire la faptul că presiunea economică trebuie să continue.

Cum a încercat Rusia să sparga unitatea Occidentului? A experimentat sistemul de apărare al zonelor marine și spațiului aerian ale țărilor scandinave, a amenințat cu armele nucleare, a bombardat Siria și a concentrat trupe la granița cu Ucraina. „Un astfel de comportament de destabilizare nu corespunde intereselor strategice ale SUA si nici valorilor noastre morale”, – spune analistul.

„Toate acestea înseamnă probleme în viitor pentru America, și nu numai din partea Rusiei, ci de peste tot din lume”, – spune autorul. El scrie că Statele Unite trebuie să insiste asupra respectării tuturor obligațiilor prevăzute în tratatele și acordurile semnate, precum și să oblige Rusia să plătească pentru încălcarea „acordurile tactice privind Siria”. Altfel, vor apărea probleme și cu alte acorduri existente, iar prietenii vechi ai SUA se pot alătura țărilor ostile americanilor de dragul propriei securitati.

Politologul insista: cuvintele lui Putin nu pot fi de încredere, iar acțiunile sale continuă să amenințe interesele Statelor Unite. Prin urmare, Trump și Clinton trebuie sa decida ce vor face cu o astfel de Rusie, conchide Herman Pirchner.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to WT: Lupta cu ISIS nu justifică colaborarea cu Putin

  1. bogdan spune:

    daca te aliezi cu un porc fie el si pitic atomic incepi sa puti la fel ca el ! asa ca mai bine porcul trebuie lasat singur in troaca lui ! si cand vine vremea ignatului trebuie taiat si facut shashlici !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top