Două treimi din membrii Consiliului de Securitate, printre care SUA, Marea Britanie şi Franţa, au cerut marţi secretarului general al ONU Antonio Guterres să investigheze atacurile asupra facilităţilor medicale din nord-vestul Siriei care beneficiază de sprijinul Naţiunilor Unite, conform unor surse diplomatice din New York citate de Reuters.

Forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad, sprijinite de Rusia, au început în urmă cu trei luni o ofensivă împotriva celui din urmă bastion important al insurgenţilor care, conform datelor ONU, a ucis cel puţin 450 de civili şi a determinat strămutarea a peste 440.000 de persoane.

În dosarul sirian, deciziile Consiliului de Securitate sunt blocate de Rusia şi China, care îşi exercită dreptul de vot (prerogativă de care mai dispun Marea Britanie, Franţa şi SUA), protejând astfel guvernul de la Damasc de orice acţiune în ultimii opt ani de război.

Marea Britanie, Franţa, SUA, Germania, Belgia, Peru, Polonia, Kuwait, Republica Dominicană şi Indonezia au iniţiat o petiţie adresată secretarului general Antonio Guterres în care chestionează absenţa unei anchete despre atacurile asupra facilităţilor medicale sprijinite de ONU.

„Cel puţin 14 facilităţi sprijinite de ONU, de pe lista facilităţilor deconflictate, au fost afectate sau distruse în nord-vestul Siriei de la sfârşitul lunii aprilie”, se arată în cererea oficială adresată secretarului general al Naţiunilor Unite.”De aceea, vă solicităm respectuos să luaţi în considerare lansarea unei investigaţii interne în legătură cu atacurile care au afectat sau distrus facilităţile sprijinite de ONU în nord-vestul Siriei şi să ne informaţi apoi cu promptitudine”, se arată în demersul diplomatic iniţiat de grupul celor 10 state.

În petiţia diplomatică mai este menţionat faptul că în 2016, fostul secretar general al ONU, Ban Ki-moon, a recurs la atribuţiile sale discreţionare pentru a deschide o anchetă în cazul atacului asupra unui convoi al Semilunii Roşii siriene la Alep.

ONU a comunicat părţilor în conflict coordonatele de amplasare a facilităţilor umanitare. Coordonatorul ONU pentru operaţiuni umanitare Mark Lowcock a informat Consiliul de Securitate că zeci de facilităţi de îngrijire medicală au fost atacate în ultimele trei luni.

Cei 10 membri ai Consiliului de Securitate au mai cerut anchetarea cauzelor eşecului mecanismului de deconflictare, care nu a reuşit să oprească astfel de atacuri.

Rusia şi Siria au declarat că forţele lor nu au drept ţintă populaţia sau infrastructura civilă şi au pus sub semnul întrebării sursele la care au recurs ONU pentru a verifica autenticitatea informaţiilor privind atacurile asupra facilităţilor medicale.

Într-o scrisoare adresată pe 16 iulie secretarului general al ONU şi Consiliului de Securitate, ambasadorul sirian la New York Bashar Ja’afari a afirmat că aproximativ 119 spitale şi centre de îngrijire medicală „au fost scoase din subordine de când au fost preluate de grupări teroriste”, „nu mai servesc scopului originar şi nu pot fi considerate spitale, centre de îngrijire medicală sau chiar obiective civile, în conformitate cu dreptul umanitar”.

Ambasadorul britanic la ONU, Karen Pierce, a declarat marţi, în cadrul Consiliului de Securitate, că scrisoarea lui Ja’afari constitue o recunoaştere a atacurilor guvernului sirian asupra spitalelor.”Aceasta este o crimă de război şi merită o anchetă aprofundată astfel încât acele unităţi responsabile, acei comandanţi militari responsabili şi politicienii care le dau instrucţiuni să poată fi aduşi în faţa justiţiei”, a afirmat ea.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

5 Responses to Zece membri ai Consiliului de Securitate al ONU cer anchetarea atacurilor asupra facilităţilor medicale siriene

 1. Ramona Georgescu spune:

  In cazul in care aceasta ancheta o sa aiba loc rusii nu trebuie decat sa invoce lupta contra terorismului.In cazul SUA functioneaza.

 2. Ioan Savu spune:

  Cata jegarie spurcata! O planeta intreaga stie ca armata Siriei sprijinita de Rusia lupta pentru eliberarea Siriei ocupate de teroristii ISIS sustinuti de SUA si statele NATO!
  Pe cine incercati sa mintiti?
  Voi chiar credeti ca lumea este atat de proasta incat sa nu stie cine sunt Satanele?

 3. bogdan spune:

  Pai specia asta inapoiata agresiva si criminala face ce stia ea mai bine sa faca ! Omoara civili-copii femei batrani- distruge spitale convoaie umanitare scoli si orfelinate ! Oare cand va intelege toata Lumea Civilizata pericolul reprezentat de pseudotara inapota condusa de Pitik ? Intotdeauna trebuie pe Terra sa fie si cate o asemenea specie care sa reprezinte Raul Suprem ! Pitikul dement este mai bolnav mintal decat a fost Hitler idolul lui !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top