adevarulÎn jur de 70.000 de imigranţi au lucrat pentru construirea satului olimpic de la Soci, unde au avut loc Jocurile Olimpice de iarna trecută. Majoritatea au venit din Asia Centrală, dar şi mulţi moldoveni au profitat de ocazia de a câştiga câte o mie de euro pe lună. Câteva zeci dintre ei nu s-au mai întors niciodată acasă, iar familiile lor povestesc cum au încercat ruşii să le cumpere tăcerea, potrivit adevarul.ro.

O anchetă realizată de portalul theblacksea.eu scoate la iveală neregulile companiilor ruse de stat şi private care au participat la construirea satului olimpic de la Soci. Deşi, oficial, autorităţile ruse susţin că numărul de decese înregistrat în rândul muncitorilor care au lucrat la Soci este de patru ori mai mică decât media industriei ruse a construcţiilor. Cu toate acestea, martorii şi familiile victimelor îi contrazic. Cum mulţi dintre cei care au murit lucrau la negru, cazurile nu au fost anchetate de autorităţile ruse şi, în cazul imigranţilor, nici de organele din ţările de origine. În ciuda statisticilor oficiale, foşti muncitori de la Soci au povestit pentru theblacksea.eu că decesele erau „la ordinea zilei”.
Cele mai multe tragedii s-au petrecut în rândul muncitorilor din Uzbekistan, mai spun aceştia. Însă nici statisticile nu coincid. Dacă ruşii susţin că rata deceselor a fost una foarte scăzută, confirmând doar câteva cazuri izolate, doar datele oferite de autorităţile din Republica Moldova arată că 52 de cetăţeni moldoveni au murit la Soci între 2009 şi 2013.

Acesta este însă numărul care reiese din solicitările făcute de familii pentru ajutorul de înmormântare, aşa că este posibil ca numărul real să fie mai ridicat. Astfel, arată jurnaliştii theblacksea.eu, este probabil ca numărul real al imigranţilor care au murit lucrând la Soci să fie mult mai ridicat, având în vedere că moldovenii au fost doar o minoritate în rândul muncitorilor străini de la Soci.

Citeste mai mult: adev.ro/ngdaq5

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top