În runda a doua a alegerilor prezidențiale din Ucraina candidatul din partea Partidului Slujitorul Poporului, Vladimir Zelenski, a câștigat cu aproximativ 73% din voturi. Concurentul său – actualul șef al statului Petro Poroșenko – a obținut doar 25,5%, arata rezultatele tuturor sondajelor tip exit poll.

Dacă rezultatul final al alegerilor se va menține la nivelul actual, el va deveni cel mai popular președinte din istoria Ucrainei – nimeni nu a mai câștigat cu peste 70% din voturi.

Poroșenko și-a recunoscut deja înfrângerea și l-a felicitat pe Zelenski pentru victoria sa, oferindu-i serviciile sale, dacă va avea nevoie. Zelenski nu a exclus acest lucru și a spus că este chiar pregătit să-l invite pe Poroșenko în guvern, oferindu-i un post ministerial.

Unii șefi de stat s-au grăbit să îl felicite pe câștigătorul neconfirmat al alegerilor. Ambasadorii Franței și Estoniei au ajuns la sediul viitorului președinte al Ucrainei să îl felicite în numele șefilor țărilor lor pentru victoria asupra lui Petro Poroșenko.

Ambasada SUA l-a felicitat pe Zelenski pentru victoria sa și i-a mulțumit lui Petro Poroșenko pentru munca depusa.

Felicitari lui Zelenski au mai trasmis președintele polonez Andrzej Duda, cancelarul austriac Sebastian Kurtz, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg și șeful Consiliului European.

Vladimir Zelenski însuși a reacționat calm la victoria sa și a fost laconic în declarații. Imediat după închiderea secțiilor de votare el le-a mulțumit alegătorilor: „Vreau doar să le mulțumesc părinților mei pentru sprijinul lor, soției mele pentru forță și rezistență, ucrainenilor care m-au susținut, celor care au avut o altă alegere”, a spus el.
După anunțarea rezultatelor preliminare, el a declarat că succesul său a permis unirea întregii țări. „Nu eu am făcut această lucrare, voi ați făcut-o. Principalul lucru este că am unit Ucraina,  am unit locuitorii, poporul nostru”, a spus Zelenski. „Pot să spun ca cetățean al Ucrainei tuturor țărilor fostei Uniuni Sovietice:” Uitati-vă la noi. Totul este posibil „, a anunțat el, adresându-se cetățenilor statelor din fosta URSS.

Zelenski intenționează să înceapă președinția prin clarificarea relațiilor cu Moscova

Potrivit lui Ruslan Stefanciuk, ideologul sediului de campanie al lui  Zelenski, noul presedinte intenționează să se concentreze asupra relațiilor cu Moscova. „Cred că direcția contactelor cu Rusia va fi o prioritate pentru noi”, a spus el.

Cu toate acestea, Stefanciuk a menționat că nu s-a decis încă cine va fi responsabil pentru negocierile cu partea rusă.

Anterior, Zelenski însuși a spus ca „sarcina sa numărul unu” va fi întoarcerea în țara marinarilor ucraineni capturati de Rusia. În plus, el a promis să înceapă un „puternic război informațional”, menit să pună capăt conflictului din Donbas.

La începutul lunii aprilie, Zelenski a declarat că este dispus să discute cu președintele rus Vladimir Putin pentru a pune capăt conflictului din Donbas. Potrivit lui, pentru a obține un rezultat, este necesar să se schimbe formatul de la Minsk și să se implice Moscova în negocieri. În același timp, el a subliniat că nu va face concesii teritoriale și va insista asupra integrității Ucrainei.

Zelenski are propriul său plan de a pune capăt războiului în Donbas compus din mai multe etape. Prima presupune incetarea focului, urmata de reluarea platilor sociale catre locuitorii din Donbas.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top