9 maiIzolarea internațională cu care se confruntă regimul autoritarist putinist, ca urmare a susținerii tacite a separatiștilor rusofoni din Donbass, a determinat Kremlinul să intensifice cenzura asupra producțiilor culturale (filme, cărți și spectacole artistice), pentru consolidarea în plan intern a imaginii lui Vladimir Putin, prin raportarea la conservatorismul agresiv, scrie într-o amplă analiză jurnalistul Eugene Bai în paginile portalului Russia Direct. Acentuarea cenzurii culturale în Rusia s-a intensificat în ultimile luni, premergătoarea comemorării Zilei Victoriei, prilej de manifestare al cultului personalității al liderului de la Kremlin, care se confruntă în plan intern cu o severă depreciere a rublei și implicit cu o scădere a nivelului de trai în rândurile cetățenilor ruși. Operațiunea de cenzurarea a filmelor care nu convin regimului a început cu filmul Leviathan al lui Andrei Zviaghințev care obținut un Glob de Aur plus alte premii internaționale. Decizia de cenzurare a filmului lui Zviaghințev a fost luată de birocrația putinistă împreună cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ruse care în ultimii ani acționează la unison cu Kremlinul pentru consolidarea cultului personalității lui Vladimir Putin. Cazul cenzurării filmului Leviathan de către autoritățile de la Kremlin nu este singular pentru că s-a regăsit și-n cazul filmului 44 de copii despre care Pagina de Rusia.ro a scris pe larg în urmă cu aproximativ o lună (http://www.paginaderusia.ro/tag/child-44/). Filmul ”44 de copii” are la bază romanul best-seller al scriitorului britanic Tom Rob Smith și este o imagine conceptuală a Rusiei contemporane unde securitatea a jucat un rol determinant în cadrul societății ruse. De asemenea, la Opera din orașul rus Novosibirsk spectacolul ”Tannhauser” a fost scos din scenă iar directorul Boris Mezdrich a fost demis de către ministrul Culturii, Vladimir Mendinsky. Demiterea lui Mezdrich a survenit ca urmare a solicitării Bisericii Ortodoxe Ruse sub pretextul că ofensează cultura și sensibilitatea ortodoxă rusă. Potrivit jurnalistului Eugene Bai, ”Tannhauser” a stârnit critici dure în Israel iar în 2010 a fost pus în scenă la Royal Opera House din Londra în pofida valului de critici din presa britanică.
Școala de balet din Orenburg, sub lupa cenzurării putinist

baletAbsurdul cenzurii putiniste a lovit și o școală de balet din orașul Orenburg unde Comitetul de Investigații Rus a inițiat o anchetă amplă cu privire la o înregistrare video postată pe rețelele sociale unde un grup de balerine de 15-17 ani ar fi executat un dans de balet considerat de către autorități pornografic. Școala a fost închisă iar conducerea a fost acuzată de neglijență în serviciu. Acțiunile de cenzură și propaganda agresivă a organelor putiniste stârnesc vii dezbateri pe forumurile ruse unde jurnaliști politologici, activiști consideră că vremurile de cenzură sovietică s-au reîntors în rândurile societății ruse iar libertatea de expresie și gândire a dispărut. Din analiza lui Eugene Bai, reiese faptul că maniera agresivă de cenzură a oricărei producții culturale de către regimul putinist ar putea să îi pună probleme Partidului Rusia Unită (partidul lui Vladimir Putin) în viitoarele alegeri regionale și locale de anul viitor.
” Înainte de 2012 a fost un fel de conservatorism ca vehicul politic pro-Putin și ca o reacție la amenințarea liberalilor (această amenințare s-a simțit acut în timpul mandatului prezidențial al lui Dmitri Medvedev, care a interzis criticile împotriva lui Putin). Protestele de la sfârșitul anului 2011, au fost un șoc. Revenirea Crimeea s-a dovedit a fi un impuls puternic pentru conservatorismul lui Putin”, a conchis politologul Tatiana Stanovaya, șef de analiză al Centrului pentru Tehnologii Politice.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top